Mladinsko državno prvenstvo 2019

Mladinsko DP v standardnem tempu je letos potekalo od 16. do 22. februarja v Rogaški Slatini. Domžalčani smo imeli na prvenstvu 5 predstavnikov, ki so dosegli naslednje rezultate:
F12: Rudi Olenik Čampa – 5. mesto
F16: Erik Hiti – 5. mesto
F18: Tim Hiti – 11. mesto
D12: Jerneja Grošelj – 8. mesto
D18: Kaja Grošelj – 4. mesto

Več rezultatov in podrobnosti tekmovanja najdete na uradni strani, v nadaljevanju pa si oglejte fotogalerijo in več podrobnosti o nastopih naših mladincev. Vsem tekmovalcem čestitke za nastop!

Ponovno smo se odločili za bivanje v apartmaju z dvema spremljevalcema – mentorjem in kuharjem. Vlogi sta prevezela uigran tim, Lan in Bor Turek. Mladi šahisti so z njima dobro sodelovali, poleg tega pa so sedaj že večji in samostojni, da jim ni težav pomagati in skuhati kakšnih dobrot, tako da je bilo vzdušje odlično.

Erik Hiti (F16 – 5. mesto)

Erik je z osvojitvijo 5. mesta kot eden izmed najmlajših igralcev konkurence F16 poskrbel za najprijetnejše presenečenje. Trenerji so že dolgo časa opozarjali, da je nadarjen šahist, letos pa je uspel pokazati vse svoje znanje. V zadnjem kolu, po hudem in dolgem boju je naposled remiziral, bi z zmago delil celo 3. mesto, vseeno pa je 5. mesto več kot odličen rezultat. Pridobil je kar 152 novih ratinških točk, kar priča o res fantastičnem nastopu.

Pred državnim prvenstvom je solidno odigral pripravljalni turnir v Novi Gorici, kar se je očitno zelo obrestovalo.

 

 

 

 

 

Rudi Olenik Čampa (F12 – 5. mesto)

Rudi je po dveh zaporednih 4. mestih na državnih prvenstvih v standardnem šahu tokrat dodal 5. mesto. Tudi on igra v izjemno močno konkurenci, kjer ima vsaj šest fantov praktično enakovredne možnosti za zmago, saj so tako zelo izenačeni. Nekako smo upali, da bo letos uspel pokazati vse, kar zna, vendar se za stopničke zopet ni izšlo.

Rudi na prvenstvu ni bil v svoji pravi formi, že na turnirju v Novi Gorici je bilo kar nekaj napak in nerazumljivih odločitev, kar je morda posledica preutrujenosti, poleg tega pa ima Rudi kar precej zdravstvenih težav. Že v 3. in 4. kolu je nekoliko nepotrebno z dvema remijema oddal dragoceno točko proti na papirju manj favoriziranima igralcema, kar se je v nadaljevanju prvenstva poznalo, saj se je vseskozi moral truditi za držanje stika z vrhom. Nato je sledil poraz proti zmagovalcu, usoden pa je bil (pre)hiter poraz v predzadnjem kolu, ki mu je odvzel vse možnosti za boljši rezultat. Rudi s prvenstvom zagotovo ne more biti zadovoljen, izgubil je tudi več kot 30 ratinških točk.

 

 

Tim Hiti (F18 – 11. mesto)

Tim (Erikov starejši brat) je prvič nastopal na državnem prvenstvu v standardnem tempu, saj se je šele pred kratkim spet resneje začel ukvarjati s šahom. S počasnih partij prej ni imel izkušenj, odigral je le eno partijo v lokalni ligi. V najstarejši skupini od tekmovalcev ostanejo le resni šahisti, zato je bila Timova naloga, da se dostojno bori, zelo težka, vendar mu je uspelo kar nekaj dobrih igralcev dlje časa zadržati za šahovnico in enakovredno odigrati partije. Na koncu je uspel iztržiti en remi, čeprav je imel predtem kar nekaj še bolj obetavnih pozicij, osvojil je zadnje, 11. mesto.

Kljub temu lahko njegov nastop ocenimo kot pozitiven. Pridobil je dragocene šahovske izkušnje in izkusil tekmovalni šah na višjem nivoju.

 

 

 

 

Kaja Grošelj (D18 – 4. mesto)

Kaja se je letos s šahom zaradi šolskih in drugih obveznosti ukvarjala nekoliko manj, na prvenstvu pa je pokazala, da  se kljub temu lahko enakovredno kosa z nasprotnicami, ki v šah vlagajo bistveno več. Iztržila je eno zmago in en remi, kar je na koncu pomenilo, sicer zadnje, 4. mesto.

Nastopala je kot mlajša v kategoriji deklet do 18 let, kar pomeni, da ima drugo leto še zadnjo priložnost za igranje v mladinski konkurenci.

 

 

 

 

 

 

Jerneja Grošelj (D12 – 8. mesto)

Od Jerneje (Kajina mlajša sestra) smo na tem prvenstvu pričakovali nekoliko več, saj je nastopala kot starejša v svoji kategoriji. Kljub temu, da so nekatere njene vrstnice skoraj neulovljive, pa so bila zagotovo dosegljiva mesta tik za stopničkami. Prvenstva ni začela najbolje, saj je že v 3. kolu doživela poraz proti slabše favorizirani in nepoznani igralki. Po še enem porazu, tokrat proti boljši igralki, sta sledili dve zmagi. Navkljub vsemu je bilo ključno zadnje kolo, kjer je Jerneja dobila lahko nasprotnico, vendar tega ni uspela izkoristiti. Z zmago bi se zavihtela na 5. mesto, kar bi bil že zelo soliden rezultat.