Rudi Olenik Čampa – dvakratni mladinski državni prvak F14

Na minulem Državnem mladinskem prvenstvu so igralci Šahovskega društva Domžale TAJFUN dosegli fantastičen ekipni uspeh! Za nekatere morda presenetljivo, nedvomno pa zasluženo, je Rudi Olenik Čampa kot mlajši v kategoriji fantov do 14 let osvojil naslov državnega prvaka brez izgubljene partije (7,5/9 točk). Njegov uspeh je dopolnil Erik Hiti s 3. mestom v kategoriji fantov do 16 let. Tim Hiti je dosegel 11. mesto v kategoriji fantov do 18 let, Kaja Grošelj je dosegla 4. mesto med dekleti do 18 let, njena mlajša sestra Jerneja pa 12. mesto pri dekletih do 14 let.

Rezultate si lahko ogledate tukaj. V nadaljevanju pa si oglejte fotogalerijo in več o prvenstvu. 

 

 

Letošnje mladinsko državno prvenstvo v standardnem šahu v kategorijah od 8 do 18 let je potekalo med 15. in 21. februarjem na Otočcu v organizaciji Šahovske zveze Slovenije in Šahovskega društva KRKA Novo mesto. Naše društvo je zastopalo pet mladincev pod vodstvom mentorja Lana Turka, ki je skrbel za priprave, ekipni duh in sprostitev tekmovalcev. Vsi skupaj so bili nastanjeni v bližnjem apartmaju, občasno pa je na obisk in “na pomoč” prišel še Jure Plaskan. Znova se je izkazalo, da je tak sistem dobitna kombinacija, saj je društvo po dolgih letih imelo kar dva mladinca na odru za zmagovalce. Neposredno iz dvorane je v vlogi namestnice glavne sodnice pesti za naše stiskala tudi Špela Orehek.

Rudi Olenik Čampa je s prepričljivo in zrelo igro postal državni mladinski prvak do 14 let! Z osvojenimi sedmimi točkami in pol je brez izgubljene partije slavil v izredno močni konkurenci nadarjenih mladincev. Zmaga ima še toliko večji pomen, saj je Rudi med leto mlajšimi v konkurenci, do državnega naslova pa je prišel po tem, ko mu je v prejšnjih letih do medalj zmanjkalo le nekaj sreče z dodatnimi kriteriji. S tem se je uvrstil tudi na svetovno in evropsko mladinsko prvenstvo, ki bosta septembra v Romuniji oziroma novembra v Turčiji. Da njegov uspeh ni bil naključje, je dan kasneje dokazal na prvenstvu v pospešenem šahu, kjer je z izjemo enega nesrečnega poraza dominiral in ponovno prekosil vso konkurenco ter tako osvojil dvojni naslov državnega prvaka. Iskrene čestitke!

Rudijev uspeh je dopolnil Erik Hiti, ki je v kategoriji fantov do 16 let osvojil odlično tretje mesto in zaostal samo za FIDE mojstroma Janom Šubljem in Janom Marnom. Poleg porazov z omenjenima perspektivnima mladincema je oddal še dva remija in skupaj zbral pet točk iz osmiih partij. Erik je tako nadgradil lansko 5. mesto in si prav tako priboril pravico za nastop na evropskem ali svetovnem mladinskem prvenstvu. Tudi Eriku iskrene čestitke!!

 

 

 

Po odličnem nastopu na pripravljalnem turnirju na HIT Open v Novi Gorici smo morda nekoliko več pričakovali od Jerneje Grošelj, ki je na koncu s polovičnim izkupičkom točk (4,5/9) osvojila 12. mesto v konkurenci deklet do 14 let. Tudi Jerneja je letos nastopala kot mlajša v konkurenci, ob takem pristopu, ki ga je pokazala letos, pa se v prihodnosti lahko nadejamo še boljših rezultatov. Zadnjič sta na mladinskem prvenstvu sodelovala tudi Kaja Grošelj in Tim Hiti, ki sta v najstarejši konkurenci zasedla 4. in 11. mesto.

Na istem prizorišču je dan kasneje potekalo tudi mladinsko državno prvenstvo v pospešenem šahu. Kot že omenjeno, je Rudi svoji kategoriji osvojil 1. mesto, Erik je z nesrečnim porazom v zadnjem kolu iz tretjega padel na sicer še vedno dobro 5. mesto. Dobro se je odrezal tudi naš najmlajši Miha Žmaucar, ki je v kategoriji fantov do 12 let s polovičnim izkupičkom točk (4,5/9) dosegel 24. mesto (izmed 51 tekmovalcev). Naj omenimo, da je bilo za Miho to prvo uradno državno prvenstvo in z doseženim je prijetno presenetil svoja mentorja. Veseli nas, da je na tekmovanju sodelovala tudi Kaja Faganel, naša dolgoletna članica, ki se je po večletnem premoru vrnila h kraljevski igri. Prikazala je odlično igro in delila 3. mesto, vendar po dodatnih kriterijih pristala na 4. mestu v kategoriji deklet do 18 let.

Fotogalerija:
       

Foto: ŠD Domžale