Odšel je Franc Kotnik

Proti koncu minulega meseca je preminil šahist, organizator, šahovski mentor in sodnik ter dolgoletni predsednik Zasavske šahovske regije in Šahovskega kluba Rudar iz Trbovelj Franc Kotnik. Sodil je resnično med prave šahovske prijatelje, pri čemer je tudi sam skrbel za zgledne odnose med trboveljskimi in domžalskim šahisti. Posebej je prijateljeval z že pokojno legendo domžalskega šaha Vidom Vavpetičem. Svojcem iskreno sožalje.

 

 

Nič kolikokrat smo se srečevali na številnih tekmovanjih. Tako so domžalski šahisti pred leti zelo radi nastopali na mesečnih turnirjih v prostorih ŠK Trbovlje na stadionu nogometnega kluba Rudar. Srečanja so bila pogosta tudi v delavskem šahu, saj je Kotnik igral za zasedbo Termoelektrarne Trbovlje. Ta je redno nastopala na delavskih tekmovanjih na republiški in pozneje državni ravni, v nekdanji Jugoslaviji pa tudi na delavski olimpijadi v Pulju na Hrvaškem. Tedaj so tam redno igrale zasedba Papirnice Količevo, Stola iz Duplice, pa tudi RTV Ljubljana, v katerih so igrali šahisti Domžal Vide Vavpetič, Vlado Ivačič, Marjan Karnar, Boris Bavčar, pa Zvone Kržišnik, Ivo Bajec in Jože Skok. Žal kar nekaj med njimi ni več med nami. Franci je za Trbovlje redno nastopal tudi na prvenstvih slovenskih mest v hitropoteznem šahu, leta 1970 ga je v dvorani komunalnega centra organiziralo Šahovsko društvo Domžale. Po upokojitvi je zavzeto vstopil tudi v upokojenski šah, z ekipo DU Trbovlje. Zasedba DU Domžale ja redno vabljena na turnirje društev upokojencev v Zagorju ob Savi ob njihovem občinskem prazniku, kjer redno sodeluje tudi DU Trbovlje, tudi največji konkurent Domžalčanom za prvo mesto. V trboveljski zasedbi igra tudi njegov klubski kolega Hinko Jazbec, oba pa sta pred leti rada obiskovala domžalske mesečne turnirje v pospešenem šahu, dokler so še obstajali.

Junija 2017 je bilo domžalsko društvo vabljeno na moštveni turnir ob prazniku občine Trbovlje in 70. letnici ŠK Rudar v Trbovljah, kar je bilo posebno priznanje, vabilo je osebno izročil Franci. Ta je klub temu, da so ga v zadnjih letih pestile zdravstvene težave, ostal zvest šahu vse do zadnjega in pogumno nastopal na šahovskih tekmovanjih. Za svoje požrtvovalno in nesebično delo je Franc Kotnik leta 2015 prejel najvišjo občinsko priznanje – Prvo junijsko nagrado za večletno nadpovprečno uspešno delo, s katerim je prispeval k prepoznavanju, ugledu in uspehu občine Trbovlje, Šahovska zveza Slovenije pa mu je v letu 2017 podelila srebrno priznanje za dolgoletno aktivno in uspešno delovanje na šahovskem področju. Ko je leta 2015 Vide Vavpetič prejel srebrno plaketo Šahovske zveze Slovenije za zasluge na šahovskem področju, se mu je Franci pridružil na spominski fotografiji, saj je bil njegov velik šahovski sopotnik. Oba je povezovalo: ljubezen do šaha, športni duh in druženje med šahovskimi prijatelji, ki jih poraja kraljevska igra.

Avtor: Jože Skok