Članska ekipa deveta v premiernem nastopu v državni članski ligi

V nedeljo je članska ekipa ŠD Domžale s porazom proti ekipi Pomgrad Murska Sobota, zaključila z nastopom v najvišji državni ligi. Končni izkupiček sta dve zmagi, štiri meč točke in 16 navadnih točk, ter končno deveto mesto, s čimer se članska ekipa naslednje leto vrača v prvo ligo zahod. Glede na to, da naša ekipa v nobenem dvoboju ni bila ratinški favorit, končni rezultat ne sme biti preveliko razočaranje, čeprav je obenem tudi res, da je bil obstanek zelo blizu! Zanesljivi zmagovalec lige so postali TAJFUN – ŠK Ljubljana, ki so upravičili vlogo favorita in oddali samo en remi proti drugouvrščeni ekipi ŽŠK Maribor Poligram. Tretje mesto je osvojil ŠK Ptuj.

Rezultatsko se je v naši ekipi najbolj izkazal Bojan Osolin, ki je z močnimi nasprotniki osvojil polovico možnih točk in precej izboljšal svoj rating. Odlično sta nastopila tudi oba tujca – mednarodni mojster Mladen Milenković, ki je nastopil prvi vikend in prispeval točko za zmago nad ŠK Impol Slovenska Bistrica, ter hrvaški mednarodni mojster Darko Dorić, ki je na prvi mizi zadnji vikend prispeval 2,5 točke od 4 partij. Darko je za naše društvo nastopal prvič in se odlično vključil v ekipo. Največ partij so odigrali Jure Plaskan, Lan Timotej Turek (oba sta igrala vseh devet kol) ter Jože Skok s sedmimi partijami. Zaradi nekaterih odsotnosti so priložnost dobili številni člani društva, prvo izkušnjo igranja na najvišji ravni v slovenskem šahu sta dobila tudi mladinca Kaja Faganel in Miha Žmaucar.

(foto: ŠZS)
Reportaža v prispevku!

Liga je bila razdeljena na tri vikende. Prvi in drugi vikend sta potekala na Ptuju, tretji pa bi se moral odvijati v Grosupljah, kasneje pa se je zaradi poslabšanja koronavirusne epidemije prestavil na sistem gostovanj.

1. vikend: Ptuj (8. – 10. oktober)
TAJFUN – ŠK Ljubljana – ŠD Domžale 5,5 : 0,5
ŠD Domžale – ŠK Impol Slovenska 3,5 : 2,5

Naša ekipa bi prvo kolo morala igrati proti ŠK Žalec, a se je dvoboj prestavil zaradi prekrivanja z mladinskimi tekmovanji. Zaradi tega smo na Ptuju odigrali zgolj dva dvoboja. Najprej proti absolutnim favoritom lige, TAJFUN – ŠK Ljubljana, ki so na seznamu igralcev imeli prijavljenih kar 10 velemojstrov. Nekaj partij je bilo zanimivih, pol točke pa je po petih urah bojah na koncu le uspelo odščipniti Mladenu Milenkoviću v partiji z najboljšim šahistom Bosne in Hercegovine, Borkijem Predojevićem. V nedeljskem dvoboju proti ŠK Impol Slovenska Bistrica smo eno točko zaradi bolezni oddali že pred začetkom. Zato pa so se izkazali ostali člani, z zmagami Milenkovića, Plaskana in Turka si je tako članska ekipa v premiernem nastopu med elito zagotovila prvi dve meč točki in napovedala ogorčen boj za obstanek.

2. vikend: Ptuj (15. – 17. oktober)
ŠD Domžale – ŠD Krka Novo Mesto 1,5 : 4,5
ŠK Ptuj – ŠD Domžale 1 : 5
ŠD Domžale – ŠK Branik Maribor 1,5 : 4,5

V drug vikend je naša ekipa vstopila zelo oslabljena. Poleg nekaj bolniških odsotnosti, ki so se vlekle skozi celotno ligo, ta vikend nismo mogli računati na tujca, obenem pa je Rudi Olenik Čampa igral na evropskem hibridnem prvenstvu do 14 let. Zaradi odsotnosti so se ostali igralci premaknili nekaj desk naprej in tako pred sabo dobili velik izziv, saj so v dvoboju s tremi zelo močnimi ekipami morali igrati proti igralcem, ki so imeli po nekaj sto točk višji rating. Vse dvoboje smo pričakovano izgubili, vseeno pa je članom na posameznih deskah uspelo nekaj podvigov. Bojanu Osolinu je tako v dvoboju z Novim Mestom uspela miniatura proti članskem državnemu prvaku Maju Zirkelbachu. Podobno je skoraj uspelo Plaskanu na prvi deski proti hrvaškemu velemojstru Marinu Bosiočiću, a na koncu ni zdržal pritiska. Vtis je nekoliko popravil proti slovenskemu velemojstru Marku Tratarju, kjer je remiziral kljub slabo odigrani otvoritvi. V dvoboju proti Ptuju je točko proti odličnemu MK Andražu Šuti priborila Petra Grošelj, v nedeljo pa je proti MK Nejcu Drnovšku zmago v kaotični partiji dobil Bogdan Osolin.

Zaradi manjkajočih igralcev sta priložnost dobila tudi mladinca, Kaja Faganel in Miha Žmaucar. Mihu se je neizkušenost poznala, saj je prekaljeni mednarodni mojster Danilo Polajžer (ŠK Ptuj) hitro prišel v dobljen položaj, Kaja pa je proti Urbanu Zupančiču (ŠD Krka Novo Mesto) igrala odlično, a nato izgubila v končnici.

3. vikend: gostovanja (22. – 24. oktober)
ŽŠK Maribor Poligram – ŠD Domžale 1 : 5
ŠD Domžale – ŠK Žalec 1,5 : 4,5
ŠD Domžale – ŠK Triglav Krško 3,5 : 2,5
ŠD Pomgrad Murska Sobota – ŠD Domžale 4 : 2

Pred zadnjim vikendom je bilo jasno, da smo za obstanek morali premagati vsaj dva nasprotnika. Udarec našim ambicijam smo doživeli že pred začetkom vikenda, saj so se organizatorji odločili, da se zaradi nekaterih okužb med igralci in splošno slabi koronavirusni situaciji, zadnji vikend lige prestavi na sistem gostovanj. Za naše člane je to pomenil večji napor, saj so nas čakala gostovanja v Mariboru in Murski Soboti, odigrati pa smo morali še preložen dvoboj prvega kola proti Žalcu.

Prav dvoboj proti Žalcu se je na koncu izkazal za odločilnega, saj smo iz njega iztržili bistveno manj, kot je kazalo med partijami – Dorić, Plaskan, Olenik Čampa in Skok so iz pozicij, ki so veliko obetale, na koncu iztržili le pol točke. Popravni izpit je sledil že popoldne proti ekipi ŠK Triglav Krško, kjer sta zmagi priborila Dorić in Olenik Čampa, Turek in oba Osolina pa so z remiji omogočili še drugo zmago med elito!

Obstanek v ligi je bil tako odvisen od zadnjega kola, kjer pa nismo več odločali samo o svoji usodi, nasprotnik pa je bil izredno zahteven – ŠK Pomgrad so namreč na vseh deskah bili ratinški favoriti. Kljub temu je uspeh bil blizu – Dorić je premagal odličnega madžarskega velemojstra Kantorja, pol točke sta dodala še Plaskan in Olenik Čampa. Zelo blizu celi točki je bil Lan Turek, ki pa v časovni stiski proti mednarodnem mojstru Štefanu Ciganu ni zdržal napada. Pohvaliti gre Kajo Faganel, ki se je v dvoboju proti FIDE mojstru Tomislavu Gruškovnjaku (skoraj 800 točk višji Elo rating!) odlično držala in popustila šele po več kot 4 urah v težki končnici.

Rezultati lige:
Povezava na chess-results
Uradna stran (možnost ogleda partij)

Končno stanje:
1. TAJFUN – ŠK Ljubljana (17 meč točk)
2. ŽŠK Maribor Poligram (13)
3. ŠK Ptuj (12)
4. ŠD Krka Novo Mesto (12)
5. ŠK Branik Maribor (10)
6. ŠK Pomgrad (10)
7. ŠK Žalec (6)
8. ŠK Triglav Krško (4)
9. ŠD Domžale (4)
10. ŠK Impol Slovenska Bistrica (2)

Še dva utrinka iz Maribora in Ptuja: