Nastop mladincev na državnih prvenstvih v pospešenem in hitropoteznem šahu

Na Otočcu so med 8. in 10. oktobrom potekala državna tekmovanja kadetov do 16 let in mladincev do 20 let v pospešenem in hitropoteznem šahu. V Šahovskem društvu Domžale smo imeli predstavnike vse tri dni. Naše društvo so zastopali Kaja Faganel, Hana Brezar, Jerneja Grošelj, Sofia Timagina, Rudi Olenik Čampa, Miha Žmaucar, Jure Uštar in Jaša Farič. Končni izkupiček je eno drugo in eno tretje mesto v ekipnih konkurencah deklet. Zelo blizu stopničkam so bili tudi fantje v konkurenci do 16 let in Kaja Faganel v posamičnih konkurencah.

Podroben zapis in fotogalerija v prispevku!

Tekmovanja na Otočcu so se pričela v petek z ekipnimi tekmovanji v pospešenem šahu. Fantje so tekmovali v konkurenci do 16 let v postavi Rudi Olenik Čampa, Miha Žmaucar, Jure Uštar. Po 7 kolih so bili fantje praktično poravnani z ekipama Komende in Triglava Krško, le za zanesljivimi zmagovalci iz Nove Gorice. Žal so fantje pri dodatnih kriterijih potegnili kratko in se morali zadovoljiti z nehvaležnim, a še vedno zelo dobrim četrtim mestom.

 

 

 

Dekleta so zaradi manjše udeležbe tekmovala v enotni konkurenci do 20 let in po dvokrožnem sistemu. Kaja Faganel in Jerneja Grošelj sta na koncu osvojili drugo mesto, le za favoritkama iz ŠK Triglav Krško. Omeniti velja, da sta ju Kaja in Jerneja v prvem od dveh dvobojev presenetljivo premagali, a sta nato dekleti iz Triglav Krško vrnili udarec in si prislužili zmago na tekmovanju.

 

 

 

V soboto so bila na vrsti posamična pospešena prvenstva, ki so potekala samo v konkurenci do 20 let. Pri dekletih je Kaja Faganel osvojila četrto mesto s 5,5 točkami, naša nova članica Sofia Timagina je bila s 5 točkami 8., Hana Brezar pa je bila s 4 točkami 13. Pri fantih se je ponovno izkazal Miha Žmaucar, ki je v težki konkurenci med 32 igralci osvojil 5 točk, zelo dobro 12. mesto in novih 40 točk. V isti konkurenci je nastopil tudi 12-letni Jaša Farič, ki je osvojil dve zmagi in končno 30. mesto.

V nedeljo so bila na sporedu hitropotezna prvenstva. Ekipno so iz našega društva tokrat nastopala samo dekleta, tokrat v postavi Kaja Faganel in Hana Brezar. Obe sta na svojih deskah osvojili 3 točke od 6 partij, kar je na koncu zadostovalo za končno 3. mesto.

V posamičnih konkurencah se je najbolj izkazal Miha Žmaucar, ki je pri fantih do 16 let vseskozi igral na najvišjih deskah, na koncu pa osvojil 9. mesto s šestimi točkami. Svoj sobotni izkupiček je nekoliko popravil Jaša Farič, ki je s 3,5 točkami zasedel končno 24. mesto. Med dekleti je Hana Brezar v konkurenci do 16 let dosegla 7. mesto, Kaja Faganel pa pri dekletih do 20 let končno 4. mesto.

Za zaključek vikenda pa je mladince v Domžalah čakala še zaslužena večerja, na kateri so se pridružili še člani, ki so se s Ptuja vrnili po prvem vikendu državne članske lige.