Uspešen nastop na državnih prvenstvih v pospešenem in hitropoteznem šahu

V Zrečah so od 12. do 14. potekala državna prvenstva v pospešenem in hitropoteznem šahu. Udeležba na prvenstvih je bila množična, na njem pa so uspešno nastopali tudi domžalski šahisti in šahistke. Največji uspeh je ekipno tretje mesto članic v postavi Špela Orehek in Petra Grošelj na ekipnem prvenstvu v pospešenem šahu. Naše društvo so zastopali še Jure Plaskan, Jože Skok, Miha Žmaucar, Bojan Osolin, Blaž Debevec, Kaja Faganel, ter Sofia Timagina

Rezultati in fotogalerija v prispevku

V petek sta potekali posamični prvenstvi v pospešenem šahu, kjer je Jure Plaskan branil septembrski naslov iz Kamnice. Tokrat je ob solidni igri zasedel 5. mesto. Od Domžalčanov so nastopali so še Jože Skok (25. mesto), Miha Žmaucar (50. mesto) pri članicah pa Petra Grošelj in Kaja Faganel (9. in 10. mesto med 17 tekmovalkami).

V soboto so bila na vrsti ekipna pospešena prvenstva. Moška ekipa v postavi Jure Plaskan, Bojan Osolin, Jože Skok in Miha Žmaucar, se je fantastično borila in bila do zadnjega v boju za medaljo. Odločal je zadnji dvoboj s TAJFUN Ljubljano, v katerem so člani doživeli tesen poraz in padli po razpredelnici na 11. mesto, ki gotovo ni realen pokazatelj igre.

Pri članicah sta Šahovsko društvo Domžale predstavljali dve ekipi. Prva ekipa s Špelo Orehek in Petro Grošelj je na koncu osvojila odlično 3. mesto. Druga ekipa mladih Kaje Faganel in Sofie Timagine je v težki konkurenci dosegla spodbudnih 4 meč točk in 10. mesto med 12. ekipami.

Nedelja je bila rezervirana za hitropotezni šah, ki je privabil množično udeležbo – na ekipnih prvenstvih je nastopalo 26 ekip članov in 10 ekip članic, na posamičnih pa skupno več kot 100 igralcev in igralk. Članska ekipa, v kateri je Blaž Debevec zamenjal Bojana Osolina, je nastopila nekoliko slabše kot v soboto, kljub temu pa osvojila višje – 9. mesto. Posebej gre pohvaliti mladega Miho Žmaucarja, ki je na 4. mizi osvojil 6 točk iz 9 partij.

Članice so tokrat nastopale z eno ekipo. Špeli Orehek in Petri Grošelj se je kot rezerva pridružila Kaja Faganel, ki je svojo vlogo opravila z odliko, s kar 4 točkami iz 5 partij. Dekleta so osvojila končno 5. mesto.

Na posamičnem prvenstvu je najboljši izid dosegel Jure Plaskan, ki je še tretje leto zapored pristal na 4. mestu. Za stopničke je zmanjkalo nekaj mirnosti v ključnih trenutkih v zadnji partiji proti Janu Šublju, ki se je končala z remijem. Na turnirju se je zelo dobro odrezal tudi Blaž Debevec s 24. mestom, medtem ko so ostali naši malenkost zaostali za svojimi pričakovanji.

REZULTATI
pospešeno posamično (M)
pospešeno posamično (Ž)
pospešeno ekipno (M)
pospešeno ekipno (Ž)
hitropotezno ekipno (M)
hitropotezno ekipno (Ž)
hitropotezno posamično (M)
hitropotezno posamično (Ž)

FOTOGRAFIJE